Domowe babeczki i pierniczki

babeczki

Czym byłyby święta bez domowych wypieków? Babeczki i pierniczki na świątecznym stole to nasza rodzima tradycja. Jak je przygotować, aby były słodkie, lekkie i pyszne?

Przepis na pierniczki

Do przygotowania pierniczków potrzebne są następujące składniki:
– półtorej szklanki miodu,
– 500 g mąki pszennej,
– 150 g masła,
– łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody),
– jajko,
– szklanka cukru (osoby, które wolą mniej słodkie wypieki mogą dać go nieco mniej),
– przyprawa do piernika (całe opakowanie; przyprawa jest łatwo dostępna we wszystkich sklepach spożywczych).
Całość należy dokładnie wymieszać, a następnie uformować pierniczki i wstawić do piekarnika na około pół godziny (jeśli jest bardzo rozgrzany – wystarczy nawet piętnaście minut). Aby nie tylko pysznie smakowały, ale także świetnie prezentowały się na stole – można udekorować je lukrem, cukrem pudrem lub kolorowymi posypkami dostępnymi w sklepach cukierniczych.

Przepis na babeczki waniliowe

Odpowiednio przyrządzone babeczki mogą stać się główną atrakcją każdej imprezy. Ich przyrządzenie nie jest skomplikowane. Wystarczą dwie szklanki mąki, jedno jajko, szklanka cukru (lub mniej, jeśli ktoś woli mniej słodkie wypieki), pół szklanki oleju, szklanka mleka, dwie łyżeczki cukru waniliowego oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie dodać do nich mleko i olej. Tak przygotowane ciasto wlać do foremki i piec około pół godziny. Po wyciągnięciu z piekarnika również można ozdobić babeczki lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!

A więcej przepisów na babeczki znajdziecie na delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/babeczki-i-ciasteczka/.

Related posts

Leave a Comment