Gdzie jadają Polacy?

restauracja włoska Kraków

Możemy wyróżnić kilka podstawowych rodzajów restauracji: ekskluzywne lokale serwujące wykwintne dania i przystawki, restauracje typu fast food, bary mleczne oraz w których za niewielkie pieniądze można zjeść domowy obiad.

Do tych pierwszych zalicza się restauracja włoska, australijska, czasem też wschodnia. Cieszą się one dużą popularnością, jednak przez wzgląd na dość wysokie ceny potraw – mnóstwo ludzi nie może pozwolić sobie na posiłek w takim miejscu. Alternatywą dla nich jest poszukanie innej restauracji, która może nie będzie tak wykwintna, ale będzie w ich zasięgu pod względem finansowym.

Cieszącym się największą popularnością zwłaszcza wśród młodzieży drugi rodzaj restauracji, czyli fast foody, serwują niezdrowe, ale bez wątpienia smaczne jedzenie. Często ich oferty wzbogacone są o zestawy z zabawkami dla najmłodszych, co przyciąga dodatkowych klientów. Kuszące są także liczne promocje oraz przeceny, z których Polacy bardzo chętnie korzystają (tak naprawdę jest to jedynie chwyt marketingowy, ponieważ decydując się na niewielką przecenę – lokal przyciąga czasem kilka razy większą liczbę klientów, więc zarabia na tym dużo więcej, niż gdyby cennik był normalny).

Dietetycy ostrzegają jednak, że często spożywanie dań typu fast food grozi otyłością oraz podwyższeniem poziomu cholesterolu, a co za tym idzie – miażdżycą, chorobami serca i ośrodkowego układu nerwowego.

Trzecim typem restauracji są małe knajpki specjalizujące się w domowych obiadach. Cena posiłku to często jedynie kilkanaście złotych, dzięki czemu osoby które z jakichś przyczyn nie mogą zjeść posiłku w domu, mają szansę posilić się za niewielkie pieniądze na mieście. Zaletą barów mlecznych jest krótki czas oczekiwania na realizację zamówienia.

Zobacz więcej: DaPietro | Restauracja włoska Kraków

Related posts

Leave a Comment